Hedwig Houben’s performance-gebaseerde werken richten zich op de complexe relaties die bestaan tussen objecten en hun makers, en zoeken de identiteit van beide te deconstrueren. Is het echt mogelijk iets over een individueel subject te vertellen door middel van iets dat hij of zij heeft gemaakt? In welke mate spelen onze relaties met objecten een rol bij de vorming van het zelf? Kan een object ook een biografie hebben? Haar video's, die noties van identiteitsvorming vanuit meer fenomenologische en psychoanalytische perspectieven in beschouwing nemen, documenteren performances die vaak de kunstenaar presenteren vanuit het perspectief van de derde persoon, in een narratieve dialoog met zichzelf, als kunstenaar, en met de sculpturen die ze heeft gemaakt. Vaak ontstaat deze dialoog al tijdens het maak- of transformatieproces van het object. Deze ‘relationele’ verhouding tussen de verschillende polen – de verteller, de kunstenaar en het object – wordt het onderwerp van het werk, dat openingen creëert voor het ontstaan van ideeën rond identiteiten buiten de traditionele hermetische biografie van een persoon.

 

PERSONAL MATTERS AND MATTER OF FACT

2011

Dit werk bestaat uit een video en een selectie objecten. Het werk documenteert een gesprek tussen een zelfportretsculptuur, een Rietveldstoel en de kunstenaar. De twee objecten en de kunstenaar gaan op zoek naar een manier om samen een zinvol beeld te creëren. Twijfels, overtuigingen en concepten worden in de dialoog vanuit verschillende perspectieven besproken en onderzocht in een poging om tot een beeld te komen. De video wordt in een sculpturale combinatie samen met de stoel en de zelfportretsculptuur gepresenteerd.

 

THE HAND, THE EYE AND IT

2013

The Hand, the Eye and It documenteert de performancelezing die de kunstenaar maakte voor de grote conferentie in het M HKA van 14 juni. In het gesprek speelt een replica in plasticine van de hand van de kunstenaar de rol van bemiddelaar in de samenwerking tussen de performer, het oog van de maker, en het ongrijpbare ‘het’ – het ding dat gemaakt wil worden, dat hier aanwezig wordt gesteld door een amorf vleeskleurig plasticine-object. Houben beschrijft de complexe relaties die hierbij spelen, schetst de manier waarop de verschillende elementen zowel een letterlijke als een symbolische rol spelen, benadrukt de grenzen tussen subject en object, performer en maker, hand en oog.

 

RETROSPECTIVE ACT

2012–lopend

Retrospective Act is een sculptuur, vervaardigd door de gebruikte plasticine van al Houbens vorige werken tot een grote bal te kneden. Het werk groeit naarmate de kunstenaar meer werken voor performances produceert, en kan worden beschouwd als een soort performatief archief van Houbens praktijk. (NH)

Artist Website

Hedwig houben   personalmatters and matter of fact

Hedwig Houben, PERSONAL MATTERS AND MATTER OF FACT, 2011 (video still), photo: Hedwig Houben

Hedwig houben   the hand the eye and it

Hedwig Houben, THE HAND, THE EYE AND IT, 2013 (video still), photo: Hedwig Houben