In zijn praktijk gebruikt Oscar Murillo schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie, video, en situatie-specifieke events om noties van het maken te onderzoeken – als artistieke praktijk, als een vorm van werk en vrije tijd, en als een middel om zowel binnen als buiten de esthetiek te bestaan. Op basis van biografische gegevens, maar zich daar niet toe beperkend, verkent Murillo het verkeer van werkende lichamen, materiële middelen en kapitaal doorheen verschillende geografische zones en waardesystemen, daarbij de aandacht vestigend op de tastbare sporen die het gevolg zijn van werk- en uitwisselings-gerelateerde handelingen. Murillo’s werken, doorheen beschouwingen over culturele wereldsteden zoals Londen en de processen van beweging en migratie die dergelijke plekken zijn komen te definiëren, fungeren vaak als bewaarplaatsen van geoogste en gebruikte tijd, en genereren indexicale voorwerpen die getuigen van hun eigen productie en verplaatsing. Murillo, die deel uitmaakt van de huidige dynamische generatie kunstenaars in het Verenigd Koninkrijk, benadert het maken van kunst op een menselijke wijze, met een aan subjectiviteit inherente intelligentie die kan worden onderzocht en geherdefinieerd.

 

A BASTARD CLASS

2014

Murillo heeft een nieuw project voor het M HKA ontwikkeld dat de tentoonstellingsruimte benadert als een productielocatie voor een functionerende fabriek van keramische kokosnoten. Door een deel van het museum in een operationele productieruimte om te bouwen, stelt Murillo aspecten van arbeid en globalisering in vraag, alsook meer relationele onderwerpen die te maken hebben met gemeenschap en familie, terwijl de keramische kokosnoten commentaar leveren op de verhandelbaarheid van ‘exotische’ culturele identiteiten.

Murillo werd geselecteerd voor een residentie in AIR Antwerpen – het internationale residentieprogramma voor kunstenaars in de stad – waar hij een maand verbleef om zijn werk verder te ontwikkelen. (NH)

Artist Website

Don't you know who i am photo clinckx8

Oscar Murillo, A BASTARD CLASS, 2014, Courtesy the artist and David Zwirner, New York and London, photo: M HKA

Don't you know who i am photo clinckx7

Oscar Murillo, A BASTARD CLASS, 2014, Courtesy the artist and David Zwirner, New York and London, photo: M HKA