Patrizio Di Massimo werd eerst bekend met werk in diverse media (video, performance, tekeningen) waarin een persoonlijke benadering van politiek geladen onderwerpen aan bod komt, zoals het slepende taboe op het bespreken van het Italiaanse kolonialisme in Afrika. In de laatste paar jaar is Di Massimo geëvolueerd naar een heel ander soort beeldvorming. Hij blijft teruggrijpen naar de geschiedenis van de figuratieve schilderkunst en gebruikt voortdurend weelderige bekleding en opzichtige visuele effecten. Op die manier is hij begonnen met het heruitvinden van een vorm van surrealisme voor de toeschouwer van vandaag. Dit is een experimentele praktijk die het nemen van visuele risico’s, een onbevooroordeelde nieuwsgierigheid voor dingen die verhalen vertellen en een actieve ongehoorzaamheid tegenover de dictatuur van de goede smaak impliceert. In Di Massimo’s recente werk wordt het decoratieve object bewust geërotiseerd, als een driedimensionaal rekwisiet of als onderwerp voor geschilderde taferelen of digitale manipulatie. Zijn objecten nemen de plaats in van figuren. Soms komen ze, dankzij geraffineerde ensceneringen, letterlijk tot leven.

 

THE LUSTFUL TURK (HABERDASHERY)

THE LUSTFUL TURK (BANG BANG)

THE LUSTFUL TURK (SALON)

Allen 2013

De verschillende schilderijen, tekeningen en objecten zijn allemaal gebaseerd op een erotische briefroman met dezelfde titel, anoniem gepubliceerd in Engeland in 1828 en een vrij beroemd, zo niet berucht, voorbeeld van Oriëntalisme: Europa’s verraderlijk proactieve othering van de mensen die het op punt stond te koloniseren. Drie grote schilderijen worden getoond in deze tentoonstelling, gepresenteerd op behangpapier. Deze vier elementen geven de visuele emblemen weer die Di Massimo geleidelijk aan heeft vervangen door meer getrouwe afbeeldingen van de ietwat repetitieve activiteiten beschreven in de roman. Net als het behang, suggereert The Lustful Turk (Haberdashery) dat kussens en kwasten en kaarsen en wolken een transparante code voor bepaalde lichaamsdelen kunnen zijn, terwijl The Lustful Turk (Bang Bang) de oriëntalistische agenda verstoort door de invoering van Afrikaanse beelden en The Lustful Turk (Salon) een genotzuchtige terugblik biedt op enkele eerdere schilderijen in deze serie.

 

ME, MUM, MISTER, MAD

2014

Dit familieportret in drie delen dat voor het eerst werd getoond in de Kunsthalle Lissabon in Lissabon, werd gecoproduceerd met het M HKA. Alle drie de installaties bevatten iets levends, dat contrasteert met de bewerkte zachte objecten die ondubbelzinnig verwijzen naar Di Massimo’s eigen familieleden. Ze hebben allemaal de letter ‘M’ toegewezen gekregen als hulde aan de accusatief van de eerste persoon enkelvoud (en, vermoedelijk, omwille van Moeders verschijning als een schitterend rood overmaats kwastje). Er zit een echte kanarie in de kooi naast de wat slappe peluwkussens die in een mikado-achtige formatie op de vloer zijn ineengestort, en Vader voorstellen. De denim kussens lijken op die in Zus’ slaapkamer in het familiehuis. Er is een geheime ruimte in de stapel waar een vrouwelijke artiest in kan hurken en van waaruit ze haar ledematen door de kwasten en franjes heen kan steken. (AK)

Artist Website

Patrizio di massimo mister  2014

Patrizio Di Massimo, MISTER, 2014 (installation view, Kunsthalle Lissabon), photo: Bruno Lopes

Patrizio di massimo mum 2014

Patrizio Di Massimo, MUM, 2014 (installation view, Kunsthalle Lissabon), photo: Bruno Lopes

Patrizio di massimo the lustful turk %28salon%29 2013

Patrizio Di Massimo, THE LUSTFUL TURK (SALON), 2013, photo: Matthew Booth

 

Meer weten over de kunstenaar en zijn werk? Klik hier.