Just who do you think you are?

Cinema Zuid, Antwerp, 14 June 2014, 10:00 – 18:00
Gratis toegang
Taal: Engels

Just Who Do You Think You Are? is een eendaags forum met optredens, filmvertoningen, keynotes en gesprekken met kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling Don’t You Know Who I Am? Art After Identity en uitgenodigde sprekers die optreden als agent provocateurs.

Het forum zal belangrijke verschuivingen die in de hedendaagse cultuur lijken plaats te vinden, en die onder impuls van kunstenaars vorm krijgen en opgemerkt worden door intellectuelen van een jongere generatie, verkennen. Verschillende aspecten van begrippen als ‘universaliteit’ en ‘populisme’, maar ook ‘eigenheid’, ‘normaliteit’ en ‘verschil’, worden in verband met het woord ‘I’ (Ik) in de titel van de tentoonstelling onder de loep genomen.

Programma

10:00 Koffie & inleiding

DEEL 1

In het eerste deel wordt onderzocht welke richting de hedendaagse kunst en cultuur uitgaan. Misschien is complexiteit wel de fundamentele toestand van de wereld van vandaag, en zeker voor kunstenaars die zichzelf en hun praktijk binnen die wereld een plaats zoeken te geven. Is er een (soort van) terugkeer naar het idealisme van de moderniteit mogelijk, of kunnen we alleen nieuwe, meer relativistische paradigma voor culturele vooruitgang bedenken?

10:30 Performance: Donna Kukama (TBC)
10:00 Keynote: Timotheus Vermeulen
11:30 Panel: Donna Kukama, Timotheus Vermeulen en Nav Haq (curator M HKA), gevolgd door een vraag- en antwoordronde
12:45 Lunch in het M HKA en bezoek aan de tentoonstelling (met werken van Patrizio Di Massimo, Liesbeth Doms en Oscar Murillo die de hele dag door operationeel zijn.)

DEEL 2

In het tweede deel worden aspecten van subjectiviteit en individualiteit in relatie tot de praktijk onderzocht. In hoeverre kan (en moet) biografie een factor zijn in de kunstproductie? Welke rol kunnen voorwerpen, waaronder kunstwerken, spelen in de vorming van het zelf? Moeten kunstwerken ook als personen met eigen biografieën beschouwd worden?

14:00 Performance: Hedwig Houben, The Hand, The Eye and It, 2013
14:30 Paper/statement: Travis Jeppesen, I – An Object
15:00 Screening: Pedro Barateiro, We Belong to Other People When We're Outside (2013)
15:30 Vraag- en antwoordronde. Moderator: Anders Kreuger (M HKA). Gevolgd door een koffiepauze

DEEL 3

In het derde en laatste deel brengen we perspectieven samen over het vraagstuk van identiteit en de nationale politiek. Wat is de betekenis van ideeën met betrekking tot ‘normaliteit’' en ‘anders-zijn’ in verschillende contexten? Wat is de relatie tussen plaats en politiek met betrekking tot de vorming van identiteiten? Wie beslist?

16:00 Keynote: Merijn Oudenampsen, The Politics of Cultural Identity
16:30 Performance: Lawrence Abu Hamdan, Contra-Diction: Speech against Itself
17:00 Panel: Lawrence Abu Hamdan, Merijn Oudenampsen en Iman Issa. in gesprek met Victor Wang (onderzoeker-in-residentie, CAHF)

Finale

17:30 Performance: Nástio Mosquito

Na het forum brengt een bus iedereen die wil naar Extra City Kunsthal, voor de opening van de tentoonstellingen van Miriam Bäckström en Laure Prouvost, waar drank, hapjes en muziek aangeboden worden


Praktische info

Het programma is gratis en wordt in het Engels gebracht. Reservaties via Cinema Zuid sterk aanbevolen via deze link. Reservaties voor vrijdag 13 juni om 17:00.
Zonder reservatie zijn stoelen afhankelijk van beschikbaarheid.

Iedereen wordt gevraagd zich aan te melden aan de balie van Cinema Zuid tussen 10:00 en 10:30. Vanaf 10:30 zullen alle gereserveerde stoelen afgestaan worden, wees dus op tijd.

Cinema Zuid ligt in de Lakenstraat 14 in Antwerpen, op slechts 2 minuten wandelen van het M HKA. Vanaf het station Antwerpen Zuid is het een wandeling van 15 minuten. Vanaf het Centraal Station kan je tram 12 nemen, die stopt aan ‘Pacificatie’. Vanaf Station Antwerpen Berchem neemt bus 30 je naar ‘Waterpoort’. Meer informatie zijn hier te vinden.

Er zal koffie, thee en water tijdens de pauzes zijn. Broodjes worden tijdens de pauze verkocht in het M HKAfe.

Contacteer M HKA voor meer informatie via info@muhka.be of CAHF via info@cahf.be

CAHF

Just Who Do You Think You Are? wordt samen georganiseerd door het M HKA en CAHF en is het eerste van twee samenwerkingsevents die plaatsvinden in 2014 en formats en scenario’s onderzoeken waarmee een nieuwe generatie opkomende kunstenaars kan worden benaderd in het institutionele kader van musea en hun collecties.

Just Who Do You Think You Are? neemt de vorm aan van een publiek gesprek tussen kunstenaars en intellectuelen, terwijl Emerging The Museum, het tweede event, is opgezet als een werkplaats voor curatoren en conservatoren van de musea die behoren tot het CAHF partnerschap. Hoe kunnen musea kunstenaars verzamelen en/of programmeren wiens praktijk nog in de maak is? Hoe kan de tegenstelling tussen de positie van het museum in het hedendaagse (wat dit ook moge betekenen) en zijn rol als verzamelaar van erfgoed productief worden gemaakt?

Contemporary Art Heritage Flanders (CAHF) is een samenwerkend kennisplatform dat werd geïnitieerd door en opgezet rond de collecties van vier toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Vlaanderen, namelijk het S.M.A.K. (Gent), Mu.ZEE (Oostende), het M HKA (Antwerpen) en het Middelheimmuseum (Antwerpen).

Door middel van een reeks projecten en acties wil CAHF de institutionele praktijk van het verzamelen zowel versterken als in vraag stellen, door dialoog en samenwerking tussen de vier partnermusea en een internationale gemeenschap van kunstprofessionals te bevorderen.

Programma