DON’T YOU KNOW WHO I AM? ART AFTER IDENTITY POLITICS

13 juni – 14 september 2014

M HKA, MUSEUM VAN HEDENDAAGSE KUNST ANTWERPEN

OFF-SITE LOCATIE: BIBLIOTHEEK PERMEKE, DE CONINCKPLEIN 25-26, 2060 ANTWERPEN

Don’t You Know Who I Am? Art after Identity Politics is een grootschalige groepstentoonstelling in het M HKA die een beeld creëert van hoe opkomende kunstenaars vandaag omgaan met kwesties omtrent 'identity politics'.

‘Don’t You Know Who I Am?’ (Weet je niet wie ik ben?) is een uitdrukking die we misschien zouden kunnen horen wanneer beroemdheden toegang tot een discotheek worden geweigerd, of wanneer politici proberen een ​​politieman ervan te weerhouden hen een parkeerboete te geven en verwachten er mee weg te komen omwille van wie ze zijn. In dit geval verwijst het ook naar het feit dat vele van de kunstenaars in de tentoonstelling onbekend zijn bij het brede publiek. De tentoonstelling, gepresenteerd op twee verdiepingen in het museum en in de off-site locatie van de Bibliotheek Permeke, is bedoeld als een grootschalig onderzoek van de modi en middelen waarmee identiteit en identificatie beschouwd kunnen worden.

In de afgelopen decennia hebben verschillende groepen in de samenleving zichzelf gedefinieerd volgens politieke, economische of sociale categorieën als ras, etniciteit, geslacht of seksualiteit om hun zichtbaarheid te vergroten en marginalisering te counteren. Na het gevestigde discours van de identiteitspolitiek, vaak geassocieerd met de kunst van de jaren 1980, onderzoeken kunstenaars nu opnieuw de noties van identiteit en wat ze in de hedendaagse wereld betekenen.

Na de theoretische en visuele codes die al te vaak waren gericht op representaties van het zelf of het lichaam en vooral een verlangen naar sociale zichtbaarheid uitdrukten te zijn ontgroeid, lijken kunstenaars vandaag meer geïnteresseerd in identiteiten (in het meervoud) als onderdeel van een algemeen begrip van complexiteit dat het kunstsysteem niet altijd heeft kunnen – of willen – plaatsen.

Nieuwe generaties kunstenaars onderzoeken de vorming van identiteiten in de wereld door middel van strategieën zoals performativiteit, abstractie, reïficatie, de logica en de esthetiek van het digitale, activisme, de analyse van het zelf vanuit culturele en wetenschappelijke perspectieven of de studie van de rol van de kijker. Het is zo dat deze strategieën elkaar niet altijd versterken – kunstenaars hebben dan ook nooit een verbod op zelf-tegenspraak aanvaard.

Beeldende kunst is nog steeds, hoewel slechts denkbeeldig, een avant-garde in relatie tot de cultuur en de samenleving als geheel. Toch blijft het een plek voor experiment en veel kunstenaars, gevolgd door curatoren en theoretici, vragen zich af hoe ze een steeds genuanceerder en relevant begrip kunnen creëren van wat identiteit voor individuen en hun gevoel van eigenwaarde betekent, en hoe dit verwoord kan worden in de creatieve praktijk. De tentoonstelling presenteert – en provoceert – de verschillende perspectieven van de uitgenodigde kunstenaars, alsook die van het publiek en de andere deelnemers van het project, zoals de schrijvers voor de publicatie of de sprekers voor de discursieve evenementen.

Don’t You Know Who I Am? – Art After Identity Politics is georganiseerd in samenwerking met AIR Antwerp, een organisatie die residenties in Antwerpen biedt aan deelnemende kunstenaars. De tentoonstelling wordt begeleid door een breedschalig forum opgezet in samenwerking met CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders) in Cinema Zuid Antwerpen op 14 juni, dat het thema zoeken uit te diepen en te verbreden.

Het project Someone Else van Shilpa Gupta is een site-specifieke installatie die wordt gepresenteerd in de Bibliotheek Permeke, vlakbij het station Antwerpen-Centraal. Meer informatie kunt u hier vinden.

Er wordt ook een omvangrijk e-boek gepubliceerd in Engelse, Nederlandse en Franse versies. Het kan gratis worden gedownload van de microsite van het project die in juni online gaat: afteridentity.muhka.be.

De tentoonstelling omvat ook een E-book gepubliceerd in een Engelse, Nederlandse en Franse versie. Het kan hier worden gevonden.

Curators: Anders Kreuger and Nav Haq, M HKA

Don’t You Know Who I Am? – Art after Identity Politics wordt georganiseerd door het M HKA in het kader van “The Uses of Art”, een project van de Europese museumconfederatie L'Internationale. L'Internationale vertegenwoordigt een ruimte voor kunst binnen een niet-hiërarchisch en gedecentraliseerde internationalisme, gebaseerd op de waarde van verschillen en horizontale uitwisseling tussen een groep lokaal gewortelde en wereldwijd verbonden culturele actoren. De organisatie omvat zes grote Europese musea, de Moderna Galerija (MG, Ljubljana, Slovenië); het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Spanje); Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Spanje); het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, België); SALT (Istanbul en Ankara, Turkije) en het Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nederland), alsook geassocieerde organisaties uit het academische en artistieke veld.